Cikkek

Készítsen minikertet!

Készítsen minikertet!

Készíts otthonra minikertet! Akár a szobába, vagy a balkonra.

 

1. Edény kiválasztása

minikertek 014Az edény kiválasztásánál fontos szempont a tartósság, hisz egy minikert nem pár hónapra, hanem akár évekre is készülhet. Célszerű, hogy külseje stílusában ne térjen el a készítendő kert mondanivalójától. Általában a minikertek egyszerűbb, kevésbé hivalkodó edényben mutatnak jól, hisz nem a tartóedény a mérvadó, hanem a benne lévő kertrészlet. A megfelelő vízelvezetés szempontjából fontos hogy, lyukas edényt válasszunk.

2. A drén réteg kialakítása

Dézsánk aljába néhány centiméter vastagságban terítsünk zúzott követ a jó vízháztartás kialakítása érdekében. Ez a néhány kő segíti a növényt a csapadék felvételében, és megakadályozza a pangó víz kialakulását.

3. Talaj kiválasztása, edény feltöltése

    Minden edényes beültetésnél az adott növény talaj igényét, valamint tápanyag igényét szükséges figyelembe vennünk. A minikertek növényei általában igénytelenek, jó szárazságtűrők és strapabírók. Általánosságban elmondható, hogy a laza szerkezetű, jó vízelvezetésű talaj megfelel a számukra. Szükség szerint az igényesebb növényeknek  humusszal gazdagíthatjuk az ültetőközeget.

4. Növények kiválasztása, ültetése

minikertek 031

Mint ahogy azt imént is érintettük már a minikerti növények nem túl igényesek. Célszerű olyan növényeket kiválasztanunk, melyek jól tűrik a szárazságot, a visszavágást, nem nő nagy gyökérzetük, és külsejükben visszaadják az általunk megálmodott aprócska kertet. Erre a célra a legtöbb pozsgás növény kiváló, hisz lassú növekedéssel bírnak, s könnyen alakíthatók, formálhatók s a külső környezeti igényikben is jól alkalmazkodóak. Elhelyezésüket tekintve fontos, hogy ne az edény közepére kerüljenek mint a hagyományos beültetéseknél, hanem az edény különböző részein, elszórtan, faként, bokorként jelenjenek meg a dézsában, írjanak le egy parkrészletet.

5. Kerti sétány kialakítása

   

minikertek 044

A növények közé szabálytalan ívben alakítsunk ki kerti sétányt kövekből, kavicsokból, vagy akár fakéregből. Fontos, hogy mindig törekedjünk a természetességre, hisz aprócska kertünk a természet kicsiny mása, annak üzenete.

6. Öntözés

Ültetés után alaposan öntözzük be a növényeket, s gondoskodjunk a folyamatos vízellátásról.

7. Dekoráció

    Kertünk élethűbbé varázsolása egy-egy apró kellékkel, szobrocskával, fogurával is történhet. Ügyeljünk rá azonban, hogy túl giccses, hivalkodó kiegészítővel ne rontsuk el az összképet. Fontos a harmónia, mind színben mind pedig stílusban. Kisebb beültetésekre elegendő csak egy kellék, a nagyobb dézsákra kerülhet akár több is.minikertek 063

8. Gondozás

    Az évek folyamán gondoskodnunk kell az optimális víz – és tápanyagellátásról, ha nem évelő növényeket ültettünk akkor az megfelelő teleltetésről. Főképp zárt térben kell különösen ügyelni a növényvédelemre, kórokozók, kártevők megjelenésekor azonnal védekezzünk, mert kis területen egy-egy betegség vagy rovar rövid időn belül végzetes károkat okozhat.
    Pozsgás növényeink könnyen és jól alakíthatók, metszhetők, bátran formáljuk őket tetszésünk szerint. Ennek ideje az új hajtások megjelenése után történjen.


Nyomtatás   E-mail

Kiskertem Kertészet Jobaháza

Igyekszem tanácsokkal, ötletekkel segíteni kertészkedésedet. Használd ki a lehetőséget, és bejelentkezés után, kommentelhetsz, kérdezhetsz is!

Kapcsolat

9323 Jobaháza
Ady Endre u. 18/A.

+3630 687 4485

kert[kukac]kiskertem.hu

NYITVA
Hétfő-Szombat: 14:00 - 18:00