Cikkek

Meztelen csiga

Meztelen csiga

Csigák elleni ádáz küzdelem

Elődeink tapasztalataikból elmondhatták, hogy a meztelen csiga csak a növények friss fiatal hajtásait károsították. Mára azonban mi mindezt nem mondhatjuk el róluk, hisz gyakorlott kertészekként tudjuk, hogy szinte minden növényi részt elfogyasztanak. Ez nem mással magyarázható, mint mérhetetlen elszaporodásukkal, mely ma már országos problémává vált. Leghatékonyabb védekezési mód a vegyszeres irtásuk ( etetésük ), mely méregből való fogyasztás után elpusztulnak a „jóllakott” egyedek.

Hátránya, hogy nem pusztítja el az egész nemzedéket, csak a fogyasztót. További hátránya, a költségessége, mely igen csak nagy korlátozó tényező lehet, hisz a kertünkben lévő csigahad folyamatos etetése hamar kiürítheti pénztárcánkat. Attól ugyan tartanunk nem kell, hogy mérget szórunk a talajba, mert vízben nem oldódó granulátumról van szó, abban pedig biztosak lehetünk, minden egyes darab minden apró részecskéje eltűnik falánk csigáink gyomrában.

De nézzünk néhányat elődeink trükkjeiből, garantáltan pénztárcakímélőbbek!:

- megelőzés: mivel a csigák ősszel előszeretettel rakják le petéiket a talajba, rendszeres kapálással gyéríthetjük a peték mennyiségét

- sörcsapdák: melyek a sör csábító illatával csalják áldozataikat. Hátránya, hogy akár a szomszédtól is átcsalogathatjuk e módszerrel őket.

- vándorlásuk megakadályozására a durva kőpor, a fűrészpor fahamu vagy homok is kiváló. Eső után azonban a kiszórt anyag felújítandó.

- illatsorompót képezhetünk néhány olyan növénnyel melynek szagát a csigák nem szeretik, ilyenek: a sárga mustár, a fehér here és az izsóp is.

- összegyűjtésük némi kitartással eredményes lehet, mely tevékenység főképp az esti órákban ajánlatos, hisz ilyenkor a legaktívabbak. Egy vizes rongy kiterítése pedig reggelre „csigaszállássá” alakul, így könnyen összegyűjthetők.


KERTI TIPP!:

Elég nagy csigamennyiségtől menthetjük meg magunkat, ha nem locsolótömlővel, szórófejjel, hanem öntözőkannával egyenként öntözzük növényeinket, hisz a nedves, víztől tocsogó kert odavonzza „kedvenc” állatainkat!

 


Nyomtatás   E-mail

Kiskertem Kertészet Jobaháza

Igyekszem tanácsokkal, ötletekkel segíteni kertészkedésedet. Használd ki a lehetőséget, és bejelentkezés után, kommentelhetsz, kérdezhetsz is!

Kapcsolat

9323 Jobaháza
Ady Endre u. 18/A.

+3630 687 4485

kert[kukac]kiskertem.hu

NYITVA
Hétfő-Szombat: 14:00 - 18:00